I år firar vi idén om allas rätt till utbildning. Då har 400 år passerat sedan Johannes Rudbeckius grundade Sveriges första gymnasium. Och lärdomsgnistan har givit fyr och kraft till Sverige som industrination.

Västerås är kunskapsstaden som bedrivit kvalificerad utbildning på hög nivå i århundraden. Vi är en stad som står för världsledande kunskap i samverkan. Här finns människorna och verksamheterna som ligger i framkant inom en mängd områden. Hit hade vi aldrig kommit om inte idén om allas rätt till utbildning funnits där, allt sedan första skoldagen.

400 år sedan Sveriges första gymnasium: tänk på all den kunskap som skapats just här, alla miljontals möten mellan lärare och elever. Alla skor som nött trapporna, alla skratt och röster skolgården minns.

Vi bygger alla kunskapsstaden Västerås del för del varje dag – så har vi gjort under hundratals år. Så ska vi fortsätta. Historien är fröet till vår framtid: här i Västerås finns Sveriges äldsta gymnasium och Sveriges yngsta universitet!

Den anrika gymnasieskolan ger framtidsdrömmar som spirat sedan 1623 med upprop och avslutningsdagar med stänk av syren och liljekonvalj i luften – då som nu och många år framöver.

Evenemang

Under jubileumsåret arrangeras flera olika evenemang, allt från föresläsningar och konserter till utställningar. Kom och fira tillsammans med oss!

Lär dig mer om jubileet, personerna och platserna runt Rudbeckianska gymnasiet

Starta automatiskt artikelbyte
Pausa automatiskt artikelbyte